OMS: “Sanatatea este o stare de bine completă, fizică, mentală și socială, nu numai absența bolii sau a infirmității”.

Sănătate! 

Un cuvânt simplu, care dă sens întregii noastre existențe. Când suntem sănătoși putem să facem tot ceea ce ne dorim, să ne îndeplinim toate visele și visurile. Călătorii, relații, proiecte, familie, viață socială, petreceri, locuri noi, experiențe noi, totul este posibil când starea noastră de sănătate este bună. În caz contrar, un diagnostic nevaforabil vine și cu o schimbare radicală a stilului de viață, a activităților, a priorităților și evident, a bunăstării fizice, mentale și emoționale.

De cele mai multe ori, când auzim de sănătate, primele gânduri fug la hidratare, alimentație și somn. Total adevărat! Acestea sunt “ingredientele de bază” pentru hrana organismului. Dar cum ar fi aceste alimente dacă nu ar fi condimentate cu “mirodenii”? 

Imaginează-ți că starea de sănătate este mâncarea ta preferată. Are niște ingrediente de bază, fără de care nu ar fi posibil să o obții, însă doar cu ele, nu ar fi la fel de delicioasă și nu te-ai bucura de ea la fel de mult. Sare, piper, busuioc, oregano, scorțișoară, puțin ulei, oțet balsamic, ierburi aromate, toate au rolul lor atunci când pregătești o mâncare delicioasă. Cam așa este și în cazul sănătății și dacă te întrebi care sunt aceste ingrediente care “dau aromă” stării de sănătate, acestea sunt emoțiile pe care le simți, gândurile pe care le ai, mișcarea pe care o faci, postura pe care o adopți pe parcursul zilei, modul în care respiri și prezența cu care trăiești fiecare clipă din viața ta de zi cu zi.

În corpul uman sunt trilioane de celule. Numărul celulelor din corp depășesc cu mult populația globului și ele au un singur scop – menținerea în viață a unei singure persoane. Respirăm de 12-20 de ori pe minut,  inima bate zilnic de aproximativ 100.000 ori și trimite sute de litrii de sânge către artere, pielea se regenerează continuu, tubul digestiv are o lungime de 11-12 m. Avem în jur de 60.000 de gânduri pe zi, care vin și pleacă, există sute de emoții pe care le simțim și care ne influențează direct viața. Acestea reprezintă doar o parte mică din sistemul biologic complex al organismului uman. Așa-i că suntem minunați și în noi se ascunde un mic univers?

Totul în corp este într-o continuă stare de mișcare. Chiar și atunci când noi stăm liniștiți pe canapea și ne relaxăm, în corpul nostru celulele se mișcă, inima bate, plămânii, diafragma, stomacul, limfa, toate se mișcă, pentru ca sănătatea noastră să fie în siguranță.

Tocmai pentru că totul este în mișcare, sănătatea poate fi considerată o stare, un proces. Un proces pe care îl putem îmbunătăți, ba chiar îl putem perfecționa prin activitiățile zilnice pe care le avem și prin deciziile pe care le luăm.

Trăim în secolul vitezei și suntem din ce în ce mai prinși în mrejele tehnologiei, ale sedentarismului, fast-food-ului, comodității și adesea uităm de ceea ce este cu adevărat prețios – sănătatea.

Știm cât de provocator este să îți împarți timpul între job, familie, relație, prieteni, activități care te bucură, viață socială și multe alte responsabilități, dar totodată știm că este mult mai bine și mai ușor să previi decât să tratezi.

Fiecare călătorie începe cu un prim pas, iar tu, la finalul acestui articol vei fi făcut deja 5 pași, deoarece în continuare îți vom da 5 tips&tricks pe care îți recomandăm să le urmezi pentru a-ți menține starea de sănătate și calitatea vieții pe termen lung. 

Cu toții știm cât de importantă este alimentația, hidratarea și somnul. Așa cum am spus la începutul articolului, ele sunt ingredientele de bază, acesta este motivul pentru care în următoarele 5 tips&tricks, echipa noastră formată dintr-un kinetoterapeut și un psiholog, îți va oferi “mirodeniile” necesare care să îți dea aromă vieții de zi cu zi.

  • Exerciții fizice regulate, făcute la o intesitate moderată – mișcarea este benefică atât pentru fizic, cât și pentru psihic și este una dintre cele mai bune metode de a-ți menține corpul în formă. Sportul îți întărește sistemul imunitar, reduce stresul, previne apariția afecțiunilor cardiace, diabetului, osteoporozei și supraponderalității. Odată cu înaintarea în vârstă, inclusiv capacitatea cognitivă are de beneficiat de pe urma exercițiilor fizice practicate regulat. Se recomandă zilnic 30 de minute de mișcare de intensitate moderată. Niciodată nu este prea târziu să începi!
  • Aer curat și lumină naturală – oxigenul este vital pentru a supraviețui. Mai mult decât atât, oferă vitalitate și putere de rezistență corpului. Plimbările în aer liber, chiar și iarna, sunt cel mai bun cadou pe care îl poți face plămânilor tăi și, mai mult, întregului organism. Un alt efect benefic al plimbărilor în aer liber, este faptul că ne expunem luminii naturale și astfel creierul nostru secretă serotonina – unul dintre hormonii fericirii, care ajută la îmbunătățirea stării generale. Chiar și în zilele mohorâte, lumina naturală este mai puternică decât cea pe care o avem în casă.
  • Relaxare și regăsirea echilibrului – stresul, oboseala, durerea și presiunile emoționale afectează rezistența organismului. Atunci când nu există un echilibru între stres și relaxare, o persoană este mult mai predispusă la apariția unor afecțiuni fizice și psihice. Acesta este motivul pentru care trebuie să iei măsuri când simți că stresul și oboseala îți scapă de sub control. Iată câteva metode de relaxare (în lb. engleză): 
  • Exerciții de respirație – https://www.youtube.com/watch?v=1Dv-ldGLnIY 
  • Exerciții de relaxare muscularăhttps://www.youtube.com/watch?v=BLIKQwHITyc 
  • Yoga – restorative yoga – https://www.youtube.com/watch?v=jHZPtn15agE
  • Recunoștința și sănătatea https://youtu.be/U5lZBjWDR_c
  • Relații sănătoase – introverți sau extroverți, fie că ne place, fie că nu, facem parte dintr-o societate în care relațiile interumane reprezintă un factor important pentru calitatea vieții și totodată pentru sănătatea fizică, psihică și emoțională. Relațiile împlinite și dinamice încep de la o relație sănătoasă cu noi înșine și chiar cu viața în sine.
  • Atitudine pozitivă  și deschidere spre nou – persoanele care au o atitudine pozitivă chiar și în momentele în care situația nu este tocmai roz, au o capacitate mai mare de a se adapta în situații stresante și sunt mai reziliente. Un zâmbet, spatele drept și capul ridicat, o respirație adâncă, un gând frumos, toate aceste lucruri aparent mărunte și la îndemâna oricui, pot face minuni în unele situații.

Schimbarea, la fel ca sănătatea, este un proces, care are nevoie de timp pentru a se produce. Pas cu pas, cu încredere și deschidere, vei putea adăuga în viața ta de zi cu zi toate cele 5 “mirodenii” pe care ți le-am prezentat în acest articol. 

Un alt pas pe care îți recomand să îl faci, este să te înscrii la atelierul psihosomatic live GRATUIT pe care l-am pregătit special pentru tine, Ora ta de sănătate -> https://zenconnect-academy.com/ora-ta-de-sanatate/

Timp de o oră, îți vei bucura corpul și mintea cu exerciții de relaxare fizică și mentală, cu exerciții de respirație și de mindfulness simple și eficiente, pe care le vei putea implementa imediat în viața ta de zi cu zi.

Te așteptăm cu drag și bucurie!

Alexandra Nicola,kinetoterapeut specializat în terapii manuale și terapie miofascială aplicată în osteopatie

Roxana Badeapsiholog clinician specialist, psihoterapeut în formare

“Un organism sănătos este camera de oaspeți a sufletului, iar un organism bolnav este o închisoare” Francis Bacon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>